Rik Mom wins AkzoNobel Afstudeerprijs voor Chemie en Procestechnologie

Published on December 12, 2013
Rik Mom wins AkzoNobel Afstudeerprijs voor Chemie en Procestechnologie

One of our talented MSc Chemistry graduates was awarded the prestiguous AkzoNobel Afstudeerprijs voor Chemie en Procestechnologie during a festive ceremony in the Hodshon House, the residence of the Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
The KHMW is the oldest learned society in the Netherlands founded in 1752 that aims to bridge science and society. Rik received the award for his graduation work in the group of prof Koper and dr Juurlink. During the ceremony also several other Leiden and Delft students received talent awards o.a. Tes Apeldoorn, Ewout Knibbe and Teun Kuil.
For more information: http://www.khmw.nl/actueel/61-jong-talent-prijzen-voor-getalenteerde-stu...

Dutch summary of Rik's work

Rik Mom ontwierp een model katalysator voor nikkel, een bekende stof om chemische reacties te versnellen. Maar het ene nikkel is het andere niet. Zo is nikkel dat op atomaire schaal ruw is reactiever dan een vlak stuk nikkel. Op dit moment is de vraag wat voor soort ruwheid het meest effectief is. Een model-katalysator is hierbij nuttig. Zo’n model bevat meestal één of een paar van de structuren die voorkomen in de ‘echte’ katalysator,waardoor het mogelijk wordt om te onderzoeken welke structuur het beste werkt. Het model dat Mom gebruikte was een cilindrisch nikkel kristal. Het bijzondere hiervan is dat de structuur in theorie heel geleidelijk van vlak naar (atomair) ruw verloopt langs de omtrek van de cilinder. In zijn scriptie bewees Mom dat dit voor grote delen van de cilinder daadwerkelijk zo is. Hierdoor is het mogelijk om een hele serie structuren te bestuderen met slechts één model-katalysator. Zijn model helpt bedrijven om de werking van nikkel als katalysator in de procestechnologie beter te begrijpen en zo deze katalysator optimaal te benutten.

Bron: KHMW

Discover the world at Leiden University